Kalender: Det sker i Gl. Rye

Skt. Hans Aften i Gl. Rye

"Hellere ven Anton".

Et foredrag om flyvepladsens historie fra 1935 til 1945.
Af Annette Jakobsen

Historien om den gamle flyveplads ved Gl. Rye er efterhånden kendt af mange, men nogle fotografier, breve og fortællinger er mindre kendt. I begyndelsen var pladsen en privat flyveplads, hvorefter den overgik til at blive en tysk militærflyveplads. Private billeder, breve og fortællinger fra tidsvidner belyser disse år.

"Hellere ven Anton" - sådan starter et brev, som en af de tyske soldater fra Gl. Rye skrev i 1940 og som på mange måder spejler stemningen i begyndelsen af besættelsestiden; her drømmes der om, at krigen vil være overstået i sommeren 1941...Sådan skulle det desværre ikke gå.

Hør om bombeangrebet på pladsen, camouflage og miner og hvad flyvepladsen betød for menneskerne, der boede rundt omkring den. Særlig interessant er i den sammenhæng Møllens udstilling om detektorfundene fra de antiluftskytsstillinger, som lå af en del af flyvepladsens forsvar i området tæt ved Møllen.

Fotografering under foredraget ikke tilladt.

OBS: Vær også opmærksom på UDSYNS foredrag den 1.november 2022. Foredraget denne aften vil handle om flyvepladsens forvandling til en af Danmarks største flygtningelejre efter anden verdenskrig, hvor tusindvis af civile krigsflygtninge levede bag pigtråd nede ved Salten Langsø.